Solceller og solcelleanlæg – Bliv klogere her
Ved hjælp af solceller kan man producerer strøm af lyset fra solen. Solenergi har været brugt længe i fx ure og lommeregnere. Solceller fungerer således uden tandhjul eller anden form for mekanik, og der er derfor minimalt slid og vedligeholdelse. Dette betyder, at solceller kan holde i mange år.
Som navnet også indikerer, er solceller naturligvis mest effektive fx på en lang og solrig sommerdag, hvor intensiteten af sollyset er højt. Dog producerer solceller også strøm om vinteren og i overskyet vejr, hvor sollyset ikke har så høj en intensitet.
For at producere mest mulig strøm kræver det, at solcellerne har den rette placering. Derfor anbefales det, at man placerer solcelleanlægget sydvendt og med en hældning på 30-45 grader. Her skal man også være opmærksom på, at der ikke er træer eller bygninger i nærheden, der kan skygge for solen.
Solcelleanlæg består af moduler, der bliver svejset sammen. Størrelsen på anlægget bestemmes ud fra ønsket effekt samt de fysiske muligheder, fx tagets størrelse og udformning. Solcelleanlægget fungerer ved hjælp af solcellemodulerne, der typisk af placeret på taget, samt en inverter, der ofte vil være placeret inde i huset. Solcellerne opfanger sollyset og anlægget producerer jævnstrøm, der sendes til inverteren inde i huset. Her bliver jævnstrømmen omdannet til 230 V vekselstrøm, hvilket er nødvendigt for, at solcellerne kan kobles op på det offentlige elnet, samt at strømmen fra solcellerne kan bruges i hjemmet til eksempelvis lys, elektriske husholdningsapparater og andet.
Ved den anbefalede sydvendte placering med korrekt hældning kan et solcelleanlæg med et solcelleareal på ca. 7 kvm producere ca. 900 kWh om året. I gennemsnittet vil en dansk husstand med to voksne og to børn bruge ca. 4500 kWh årligt. Hvis dette strømforbrug skal dækkes udelukkende af solenergi, kræver det et solcelleareal på ca. 35 kvm.
Oftest skelner man mellem to former for solcelleanlæg. Disse to er et nettilsluttet solcelleanlæg og et batterianlæg, hvoraf sidstnævnte ikke vil blive omtalt her. De nettilsluttede solcelleanlæg er tilsluttet det offentlige elnet og producerer strøm, der indgår i boligens energisystem.
Det er en fordel at være tilkoblet det offentlige elnet, for hvis solcellerne producerer mere strøm end husstanden har brug for, vil den overskydende strøm blive sendt ud på nettet. Dette betyder, at man vil kunne få sin elmåler til at løbe baglæns. Omvendt, hvis solcellerne har produceret for lidt strøm og man har behov for mere, så vil man kunne trække det ind fra elnettet igen.
Man kan også tilmelde sig Nettomålingsordningen. På den måde har man mulighed for at gemme den strøm, som solcellerne producerer på det offentlige elnet, hvis der bliver produceret mere end husstanden bruger. På denne måde kan man betragte elenettet som en form for reservetank. I de perioder, hvor husstanden bruger mere strøm end det solcellerne producerer, kan man så hente den mængde strøm tilbage, som man har lageret uden at betale ekstra for den. Ordningen er på årsbasis og er gældende for solcelleanlæg til private på max 6 kiloWatt. Dette svarer til, at anlægget producerer mere end 5000 kWh årligt, hvilket dækker gennemsnits familiens strømforbrug.
Hvis du vil vide mere om solceller, herunder skatteregler og tilskudsordninger, kan du læse meget mere på https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=13954